Zelená kaple


blog o stolních RPG

úterý 16. listopadu 2021

Co bych si rád zahrál: Zlaté květy

Každý máme svou vysněnou west marches kampaň, ne? (Tedy, za předpokladu, že víte, o co jde - jestli ne, tak zde je původní příspěvek). Dokonce s west marchs stylem mám i nějaké zkušenosti z Bifiho ASE '73 kampaně, žel nedokončené - a krom toho samozřejmě spoustu teoretických diskuzí. A vlastně jsem k celému tomu nápadu spíše skeptický, podle mě to to má rozhodně víc potenciálu se rozbít než fungovat. Ale to mi samozřejmě nebrání si vysnít setting, ve kterém to všechno bude perfektně zapadat!

Za Zdí leží šílenství - a kdo by se tam tudíž vydával, než jen a pouze šílenci? Kdysi, před Zkázou, tímhle směrem ležela Citadela, a lidé si zde žili jako v pohádce... Vzpomínky se za uplynulé desetiletí smíchaly s mýty natolik, že jediné, co se ví jistě, je že dnes se tam již žít nedá. Buďme rádi, že se tehdy podařilo zlaté květy zastavit! Jenže Zeď nebude stát věčně. Lidé to nechtějí slyšet, ale tys viděl trhliny na vlastní oči. Copak se dá s tímto vědomím klidně spát? Jít za Zeď je šílenství, ale zavírat oči před tím, že Zeď nevydrží, přece také! A na téhle straně Zdi už vědomosti o tom, jak ji opravit, najít nelze.

Vydal ses se proto do Brány - nejzápadnějšího města světa lidí. Dále leží jen ruiny a strašidelné příběhy o věcech, které v nich přebývají. Temné svíce prý před zkázou chrání, a člověk nezačne zlátnout ihned... třeba tady opravdu je šance v pustinách najít záchranu. A nebo ti vážně jde jen o poklady, které v ruinách čekají na odvážné? Každopádně se zpoza Zdi nikdy nikdo nevrátil sám - modli se tedy, aby se našel někdo stejně zoufalý.

Takže: Stalker/Dark Souls. Hyper Light Drifter. Problém inteligentních protivníků vyřešen. Gigantické ruiny included. mnozí zlatočervení částicoví efektové. Ale pověsti určitě přehánějí, stačí zodpovědný a rozumný přístup a všichni se pravděpodobně všichni vrátí v pořádku. Risk je zvládnutelný. Určitě. Doufám.

Délku výpravu nutně omezují svíce, které fungují jako ochrana před sporami/kletbou/radiací, která za zdí je. Když dojdou, tak to sice není okamžitá konečná, ale postava začne naplňovat tracker nákazy - a ten by nebyl moc dlouhý. Takže hráči se prostě musí vrátit včas. Samozřejmě, to vyžaduje jednu věc - teleporty. Ty se k post-apo magotechnickému settingu hodí, a hodí se i ke hře, protože odhalení a aktivace je jasně definovaný úspěch. Taky bych natvrdo zakázal dělení družiny - za Zdí prostě je potřeba mít někoho, kdo ti hlídá záda. Ne proti nebezpečí zvenčí - ne, kdo zůstane sám, ten prostě zapomene, kým je. Protože to je zkrátka existenciální drama - prostředí má být fantaskní, tajemné, úžasné, ale zároveň vlastně z podstaty neprozkoumatelné, tady bych chtěl vážně zkoumat postavy.


Žádné komentáře:

Okomentovat

High Velocity Dungeoneering

    Je pro mne něco podivně lákavého na konceptu megadungeonu – na představě žánru metroidvanie ve stolním rpg. Snad je to nostalgie, snad t...